Tiež vás tento trend dostal? Pamätám si, ako by to bolo včera. Raw strava bola pre mňa dokonalá. Každý deň som mal poruke kopy ovocia, ktorých som mohol jesť neobmedzené množstvo. Chutilo mi to a cítil som sa celkom super.

Stravoval som sa takto celkom dlhú dobu, vyše pol roka, no potom sa niečo zmenilo. Čo ma viedlo k tomu, aby som svoj jedálniček od základov zmenil? Prečo som zamenil dokonalé ovocie a super-výživnú zeleninu za ohňom zničené jedlo?

Prečo je to také populárne?

RAW stravovanie, alebo inými slovami stravovanie sa tepelne neupravovaným rastlinným jedlom, je v poslednej dobe veľmi populárne.

Zástancovia konzumácie RAW potravín tvrdia, že je to najzdravší a najprirodzenejší spôsob stravovania a používajú veľmi silné argumenty:

Iba surová, neupravovaná strava môže človeku poskytnúť dostatočné živiny, minerály, vitamíny, enzýmy a stopové prvky.

V opačnom prípade sa po tepelnom upravení jedla zničia všetky tieto živiny. Preto by sme naše jedlo nemali upravovať, ale konzumovať ho tak, ako každý iný živočích na tejto planéte – v surovom stave.

Určite je to tak?

U chronicky chorých pacientov za zdravotný stav výrazne zlepšil, ba až pominul v prípade, že začali konzumovať surové ovocie, zeleninu a namočené orechy, semiačka a zrná. Nepochybne, pri stravovaní sa týmto spôsobom existujú počiatočné, ale aj dlhodobejšie prínosy.

Vyzerá to také dokonalé, kde je háčik?

Āyurveda sa pozerá na každého jednotlivca ako na unikát. Každý máme rozdielne silné a slabé stránky a takisto, každému prospieva niečo iné. To, čo je liekom pre jedného, bude jedom pre druhého. Prirodzené stravovanie tiež závisí na faktoroch, ako je podnebné pásmo, ročné obdobie, počasie a podobne.

Každému, kto má aspoň trocha inteligencie je jasné, že nám, ľuďom žijúcim v strednej Európe, asi nebolo určené jesť v zime banány a piť kokosovú vodu. Jednoducho nič z toho sa tu PRIRODZENE nevyskytuje!

Čo vravia výskumy?

Karl Pirlet, profesor medicíny na univerzite vo Frankfurte zistil, že ak pacienti prestali jesť surovú stravu, ich zdravie sa výrazne zlepšilo.

Zistil, že u väčšiny pacientov konzumujúcich surovú stravu nastal po niekoľkých rokoch (niekedy aj po 10-20 rokoch) stav, kedy sa ich fyzické telo začalo štiepiť a rozkladať. Tento stav je sprevádzaný náhlym starnutím a zhoršením zdravia kĺbov a tepien.

Väčšina pacientov vyzerala krehko, mali veľmi málo energie a nadmerné nadúvanie v žalúdku. Títo ľudia sa doslova vyhladovali. Ich telo už prestalo zvládať tráviť surovú vlákninu v zelenine, zrnách a orechoch.

Jedinou výnimkou je dozreté ovocie a ľahko stráviteľná zelenina s vysokým obsahom vody (napr. uhorky, paradajky a pod.).

Znamená to, že by sme nemali jesť priveľa surovej stravy?

Pokiaľ ide o kvantá surovej zeleniny, orechov a semien, tak určite to neodporúčam. A aj v prípade, že viete, ako sa správne stravovať RAW stravou, tak veľmi záleží na individuálnej psycho-fyziologickej konštitúcii (zloženie tela a mysle). Ale áno, väčšine ľuďom neodporúčam sa stravovať týmto spôsobom a už vôbec nie dlhodobo.

Pokiaľ ide o RAW jedlo, tak jeho vlastnosti Āyurveda porovnáva s vlastnosťami vetra. Je teda prevažne ochladzujúce a hlavne, väčšina surovej zeleniny je zároveň veľmi vysušujúca. Suché jedlo je príčinou predčasného starnutia a vysušovania sexuálnej energie.

Výživné a omladzujúce jedlo by malo obsahovať všetkých 6 chutí, prevažne však sladkú (napr. ryža, obilie, datle, mlieko, šafrán), má byť šťavnaté a mastné (napríklad pridaním ghí, masla).

Prečo sa po surovej strave cítim tak super?

Človek sa cíti ľahko, povznesene, nad vecou, jeho myseľ je čistá, cíti vitalitu, je aktívny a sústredí sa len na to pozitívne v živote. Každý jeden z týchto sprievodných znakov je symptómom zvýšeného vetra v tele, konkrétne prány. Prána je subtilná energia, ktorá dáva život (v starovekej Číne ju nazývali „čí“).

Kde je teda problém?

Prána nie je jedinou subtílnou energiou v tele. Existujú ďalšie dve, ktoré ju dopĺňajú. Ak sú všetky tri vyrovnané, telo funguje dokonalo. Ak sa zvýši jedna na úkor ostatných, z dlhodobého hľadiska to môže mať fatálne následky.

Prána, tejas a ojas sú 3 jemnohmotné energie v tele. Prána riadi vzduch, pohyb a život. Tejas zasa oheň, transformáciu a inteligenciu. Ojas riadi vodu, výživu tela a sexuálnu energiu. Ich symbióza sa dá opísať na fungovaní žiarovky:

Pohyb elektrického prúdu (vietor) dáva energiu – to je prána. Následne vzniká žiara a teplo (oheň) žiarovky – to je tejas. A žiarovka má samozrejme aj určitú kapacitu, počet wattov, ktoré sú ako palivo pre horenie ohňa – to je ojas.

Ak pustíte do žiarovky so slabou kapacitou príliš silný prúd, praskne.

Preto raw strava síce prináša hore spomínané benefity, ale na druhej strane jej nesprávna a dlhodobá konzumácia oberá telo o telesnú auru, jas a žiaru, silné trávenie, inteligenciu, silu, odolnú stavbu tela a vysúša sexuálnu energiu.

Kľúč k zdraviu č. 1: rovnováha

Náš život je ako rovnica. Premenné danej rovnice sú všetky faktory, ktoré nás ovplyvňujú. A potom tu je ešte jeden faktor, ktorým je náš genotyp – vlastnosti nášho tela, ktoré sme získali pri narodení – stavba, metabolizmus, silné a slabé stránky…

Ktoré základné faktory ovplyvňujú našu rovnováhu?

– strava
– počasie
– podnebné pásmo
– ročné obdobie
– časť dňa

Zachovať si zdravie, znamená neustále dosadzovať do tejto rovnice nášho života to, čo ju drží v rovnováhe. A ako to zabezpečiť? Logicky a jednoducho.

Áyurveda popisuje 20 vlastností / kvalít (10 párov protichodných), ktorými disponuje hmotná príroda. Ak sa zvýši nejaká konkrétna vlastnosť, tak logicky použijem jej opak k tomu, aby som opäť nastolil rovnováhu.

Čo spravím?
Ak sa zvýši v prírode kvalita suchosti, napríklad vplyvom intenzívneho vetra alebo slnka, nepochybne to ovplyvní aj moje telo. Vietor mi môže vysušiť pokožku alebo celodenný pobyt na intenzívnom, vysušujúcom slnku spôsobí dehydratáciu a oslabenie tkanív. V takomto prípade je na vyrovnanie nerovnováhy potrebné použiť opačnú kvalitu suchej, teda mastnú / olejovú. Riešením problému môže byť napríklad celotelová masáž teplým sezamovým olejom, ktorý jednak vyrovná suchosť, ale tiež vyživí tkanivá. K tomu výživná, šťavnatá a sladká strava a človek je hneď fit.

Čo nespravím?
Ak je vonku zima, tak logicky, nebudem jesť studenú uhorku a zapíjať ju ľadovou vodou. Takéto konanie ešte viac naruší rovnováhu môjho tela. Opakom studenej kvality je teplá. Preto si dám horúci čaj s pálivým korením, ako napríklad zázvor alebo horúcu polievku.

Ayurveda vidí do hĺbky každej potraviny. Vie dokonale opísať jej vlastnosti a presne vie, aký vplyv bude mať na daného jednotlivca za daných okolností. Riadi sa skutočným poznaním, nie je to žiadna vitamínovo-minerálová hra, plná tepelne neupravených enzýmov, haha.

Moderné poznanie je veľmi abstraktné, preto ho človek nedokáže skutočne (ak vôbec) využiť v praxi. Naopak, vďaka poznaniu Ayurvedy môžeme všetko okamžite vnímať a cítiť na vlastnej koži, na čo následne vieme adekvátne reagovať.

Kľúč k zdraviu č. 2: správna funkcia agni

Keďže RAW jedlo má ochladzujúce vlastnosti, veľmi výrazne hasí agni – tráviaci oheň.

Agni je náš vnútorný transformačný oheň (inými slovami tráviace kyseliny, enzýmy a soli), ktorý premieňa surovú formu energie – jedlo na formu energie, ktorá môže byť telom využitá.

Ak máte slabé agni, nezáleží veľmi na tom, čo jete. Takmer každé jedlo bude pre vás jedom, pretože vaše telo ho nedokáže adekvátne premeniť.

Väčšina ľudí má oslabený tráviaci oheň, preto je pre nich veľmi škodlivé, ak ho budú ešte viac oslabovať surovým jedlom. Najväčším zabijakom tráviaceho ohňa je surová zelenina a všetky tie zelené smoothies s desiatkami ingrediencií.

Na druhej strane sú ľudia, ktorí majú príliš silný tráviaci oheň. Takáto situácia je tiež nežiadúca, pretože prisilné agni zničí pri trávení živiny v jedle. Práve pre ľudí s príliš vysokým agni je vhodné ho ukľudniť surovou stravou.

Surové jedlo samo o sebe väčšinou nepodporuje funkciu agni. Sú rôzne druhy agni – tráviace kyseliny, oheň, slnko… V oblastiach bližšie pri rovníku, slnečné lúče pôsobia nielen na náš agni, ale tiež „varia“ dozrievajúce plody prírody. Niečo podobné sa deje aj pri varení. Oheň preniká do jedla, čo spôsobí jeho natrávenie. Tým pádom je jedlo pre telo omnoho ľahšie stráviteľné, živiny sú dostupnejšie a navyše náš agni podporený.

To, že varenie jedla znižuje jeho nutričnú kvalitu, nie je vôbec pravda. Práve naopak. Z vareného jedla môžete prijať častokrát viac živín, ako z toho surového. Ale to je už téma na samostatný článok.

Je potrebné si uvedomiť to, že všetci sme iní, a to, čo je pre jedného liekom, môže byť jedom pre druhého. Preto sa neriaďte ničím, čo vám ponúkajú ako zázračné riešenie, pretože vám to pravdepodobne fungovať nebude.

Nie je vôbec potrebné to preháňať so surovými šalátami a šťavami, pretože môže vám to viac uškodiť, ako pomôcť. V našom podnebnom pásme úplne postačí, ak denne skonzumujete zopár kúskov ovocia, trocha zeleninovej šťavy a prípadne nejakú šťavnatú zeleninu.

Je raw strava dobrou variantou? Áno aj nie…

Raw strava je veľmi prirodzený spôsob stravovania. Ale tu treba podpotknúť fakt, že je prirodzená pre človeka, ktorý žije v podnebnom pásme prirodzenom pre život. A to naše, bohužiaľ, úplne najprirodzenejšie nie je. Podľa Ayurvedy, najvhodnejšie miesta na život sú také, kde rastú plody ako banány, datle, kokosové orechy, mangá…

Takže áno, ak si vyberáme správne plodiny v správny čas a na správnom mieste, tak raw strava je úžasnou variantou. Avšak, nanešťastie pre nás, väčšinou nemáme ani správne plodiny a nežijeme ani na správnom mieste. Správnou RAW plodinou pre nás je práve ovocie, ktoré tu rastie a správnym časom jeho konzumácie je obdobie, keď dozrieva.

Úprimne, koľkí z nás jedia len to, čo sa vypestuje u nás v čase, keď to dozrieva. Asi nik. Jasné, že ani ja, ak by som nemal datle, môj neovládnutý jazyk by bol nespokojný, haha. Dôležité však je pochopiť to, ako nesprávne zvolené potraviny narúšajú rovnováhu v našom tele a podľa toho byť schopný tú rovnováhu znova nastoliť.

Prírodné cykly sú dokonale nastavené a nie je to žiadna náhoda, že u nás dozrievajú v určitú dobu iné plodiny, ako v tú istú dobu v Thajsku.


    2 replies to "Ako si nezničiť trávenie surovou stravou"

    • Soňa

      No ale potom by clovek mal jest len to co dopestuje v blizkosti vo svojom pasme.. to potom ani ryza nie je pre nas, ani zemiaky – tie su nepovodne.. ostava jest nase ovocie, kapustu, mrkvu, cviklu, obilie, maso, mliecne, nejake orechy..

      • Mark Kerul

        z prevažnej časti áno. ryža, pšenica, ovos, jačmeň atď…to všetko sa dá vypestovať aj u nás.

Leave a Reply

Your email address will not be published.